Hírek

HELLÓ JÖVŐ! Közép-Európa legmodernebb takarmányüzemét avatták Dabason

2023. szeptember 26-án és 27-én ünnepélyes keretek között felavatták Dabason a közel 45 éves Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. Magyarországon egyedülálló, ultramodern takarmányüzemét, melynek tervezője és generálkivitelezője az ABRAZIV Kft.

A zöldmezős, 6 milliárd Ft-ot meghaladó értékű beruházás célja a növekvő exportigények és a speciális összetevőjű takarmánykereslet kielégítése volt a legkorszerűbb technológián alapuló üzem felépítésével. A beruházás Dabason 2021-23 között valósult meg. Az üzem több mint 1000 m2 alapterülettel, 9 szinttel, 6700 m2-en beépített csúcstechnológiával, közel 40 m-es gerincmagassággal rendelkezik, és az A-Z ÜZEM 4.0 nevet kapta.

„Az A-Z ÜZEM 4.0 nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, tervezésénél és a technológiaválasztásnál fontos szerepet játszott a környezettudatos szemlélet és fenntarthatóság. Bátran leszögezhetjük, hogy az új takarmányüzem technológiai felszereltsége csúcstechnológiás gyártósorai egyedülállóak a térségben!” – mondta üzemavató nyitóbeszédében Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

A nyitóbeszédet követően Mondik Zsolt, az Abraziv Kft. ügyvezetője tartott ünnepi köszöntőt, melyben így fogalmazott:

„4 évvel ezelőtt a Vitafort Zrt. mert nagyot és újat álmodni. Megkeresésében olyan alap kritériumokat fogalmazott meg, mely nem egy a hagyományos értelemben vett takarmánygyárat jelentett, hanem egy koncentrált termelési egység kialakítását rajzolta fel, mely tartalmaz premix, koncentrátum és takarmánygyártási lehetőséget is.”

A takarmány- és premix gyártást technológiailag meghatározó projektet együtt fejlődve, egymást inspirálva alkotta meg a Vitafort Zrt. és az Abraziv Kft. szakmai csapata, hangsúlyozta ki Mondik Zsolt, és köszönetét fejezte ki a sikeres együttműködésért.

Az ünnepsorozattal mindkét nagymúltú vállalat, beruházó és kivitelező is egy fontos mérföldkőhöz érkezett, mert az utóbbi évek egyik legnagyobb projektje lépett új szakaszába. Innentől a tesztüzemeké, majd a gyártásé a főszerep, de ahogy Mondik Zsolt is fogalmazott: „bár picit háttérbe lépünk, a közös munkát folytatjuk karbantartás, szerviz, üzemvitel oldalon”.

A "jövő üzemének" avatásán Nagy István agrárminiszter is részt vett, aki a következő gondolatot osztotta meg a hallgatósággal:

A jövő elérkezett a mába, részesei lehetünk annak a technológiai megújulásnak, amely a magyar élelmiszer-gazdaságot versenyképessé tudja tenni."

A-Z Üzem egyedülállósága az alábbi fejlesztésekben rejlik.

Az üzemben két technológiai gyártó vonal – takarmánykeverék és koncentrátum, valamint tömény előkeverék (premix) – működik, egymással szoros összefüggésben. Az integrált üzemben összességében három keverővonal működik, három különböző űrméretű és eltérő rotorkialakítással bíró keverőgéppel, valamint három, összesen 25 t/óra kapacitású granuláló berendezés. Az alapanyagok üzembe jutásáról 144 makro- és mikrokomponens tartály gondoskodik, 1000 m3-t meghaladó űrmérettel.

A késztermékeket három alternatív zsákolóvonal fogadja, valamint big-bag és ömlesztett kitárolás is rendelkezésre áll. A fentiek biztosítják a komplex üzem kiemelt rugalmasságát, amely során képes naponta 60-80 különböző fajtájú végterméket, akár 2 grammos bemérési pontossággal legyártani és kiszerelni, esetenként 5-6 perces ciklusidővel.

A gyógyszer kontamináció mentességet a zárt rendszerű, kötött pályás, konténeres automata anyagmozgató rendszer teszi lehetővé, a keverőgépektől egészen a késztermék kitárolásig ill. a feldolgozó sorokig. A technológia környezetkímélő, kiporzás mentes és dolgozóbarát. A koncentrátum és takarmánykeverék előállító vonal kapacitása évi 100 000 tonna.

A premix vonal 6 t/óra kapacitással évi kb. 30 000 tonna nagy töménységű premixet állíthat elő, amelynek kész takarmánykeverékre átszámított egyenértéke meghaladja a 1,5 millió tonnát.

Kérjen további információt